Uzmanlar, aktif fay haritasında yer almayan Tatvan depremini inceliyor
AFAD verilerine göre; Merkez üssü Tatvan ilçesinde 25 Eylül Çarşamba günü saat 14.50 sıralarında 4,5 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Yerin 7 kilometre altında meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem korku yarattı. Sağ yanal doğrultu atım mekanizmasına sahip olan depremin aktif fay haritasında görünmemesi, uzmanları bölgede detaylı incelemeler yapmaya yöneltti. Bu durumun diri fay haritasında yer almayan bölgelerin bile deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu gösterdiğini söyleyen Doç. Dr. Hamdi Alkan, bölgenin tektonik yapısının daha yakından incelenmesi gerektiğini vurguladı.
“Buraya odaklanmamız lazım”
Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Hamdi Alkan, iki gün önce doğu Tatvan ve kuzey Hizan bölgelerinde orta büyüklükte bir deprem meydana geldiğini söyledi. Doç. Depremin bölgede hissedildiğini ve insanlarda korkuya neden olduğunu söyledi. Dr Alkan, şunları söyledi: “Deprem sığ bir depremdi ve sağ tarafta doğrultu atım mekanizması vardı. Bu depremin meydana geldiği aktif deprem haritasında görünür bir fay bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu bizim için önemli. Aktif diri fay haritasında görünmüyor ama deprem var. Dolayısıyla buraya ayrı ayrı odaklanmamız gerekiyor. Yani burada sağ yönlü bir doğrultu-kayma mekanizmamız var. Bu depremin mekanizması oradaki Kavakbaşı fayına benziyor, orada Muş fay zonu var, belki ona bağlayabiliriz. Orta büyüklükteki bu depremin depremsellik konusunda yol gösterici olması için, aktif fay haritasında yer almayan bölgelerin bile deprem üretebileceğini göz önünde bulundurarak geleceğimizi buna göre planlamamız gerekiyor” dedi.
Daha önce yaptıkları değerlendirmelerde Van Gölü’nün doğu kısmının batı kısmına göre daha riskli olduğunu belirttiklerini belirten Alkan, gölün batı kısmında diri fay haritasında yer almayan fayların bulunduğunu gözlemlediklerini vurguladı. ama deprem üretebilir. Depremin küçük bir deprem değil, orta büyüklükte bir deprem olduğunu belirten Alkan, şöyle konuştu: “Dolayısıyla bu depremi dikkate alıp odak mekanizması çözümünü buna göre çalışmak gerekiyor. Aynı zamanda depreme neden olacak küçük artçı sarsıntılara karşı da buna göre çalışmak gerekiyor. Oradaki tektoniği ortaya çıkarmak bize ne gibi fayda sağlayacak? Geleceğe yönelik önlem almamız ve daha yaşanabilir bir çevre yaratmamız için bizlere yol gösterici olacaktır. Bu deprem bu anlamda önemli. Bu küçük bir deprem değil, aslında orta büyüklükte bir deprem. Bu çözümleri yeniden değerlendirip geleceğe yönelik değerlendirip önlem almamız ve tasarruf etmemiz gerekiyor” dedi.