Kazakistan’da vatandaşlar ülkenin ilk nükleer santrali için oy vermek üzere sandık başına gitti
Hükümetin planı, nükleer santralle ilgili tehlikeler, Sovyet döneminden kalma nükleer testlerin mirası ve Rusya’nın projeye dahil olabileceği korkusu nedeniyle eleştirildi.
Kazakistan halkı, ülkenin ilk nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmeyeceğine karar vermek üzere referanduma katılmak üzere Pazar günü sandık başına gitti.
Nükleer enerji santralinin inşası, Cumhurbaşkanı Kassym Jomart Tokayev’in hükümeti tarafından desteklenen ve Orta Asya ülkesinin kömür yakıtlı enerji santrallerini aşamalı olarak kaldırmayı hedeflediği bir plan. Ancak nükleer santralle ilgili tehlikeler, Sovyet dönemi nükleer testlerinin mirası ve Rusya’nın projeye dahil olabileceği korkusu nedeniyle kamuoyunun eleştirileriyle karşı karşıya kaldı.
Kayıtlı seçmenlerin yüzde 50’sinden fazlasının oy kullanması durumunda referandum geçerli sayılacak. Oylama TSİ 18.00’de sona erecek.
Bakanlar Kurulu’nun santralin kurulacağı yer olarak belirlediği Balkaş Gölü kıyısındaki Ülken Köyü’nde bazı vatandaşlar projenin istihdam yaratacağını söylerken, bazıları da santralin zarar görmesinden endişe duyduklarını dile getirdi. doğaya ve gölün su kalitesine etkisine neden olacaktır.
20 yılı aşkın süredir 1.200 kişinin yaşadığı köyde yaşayan Dametken Shulgeeva, Reuters haber ajansına “Enerji santralini destekliyorum. Bu bizim geleceğimiz” dedi.
Nükleer santralin inşaatının 10 ila 12 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.
20 milyon nüfuslu Orta Asya ülkesi, büyük doğalgaz rezervlerine rağmen elektrik ihtiyacını ağırlıklı olarak kömürle çalışan termik santrallerden sağlıyor.
Kazakistan, eski tesislerinin çoğu iç talebi karşılamakta zorlandığı için elektriğini esas olarak Rusya’dan ithal ediyor.
Hükümet, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynakları desteklemek için güvenilir bir enerji tedariğinin gerekli olduğunu ve Kazakistan’ın dünyanın en büyük uranyum üreticilerinden biri olması nedeniyle nükleer enerjinin mantıklı bir seçim olduğunu söylüyor.
Oylamadan önce Tokayev, “Küresel ilerlemenin dışında kalmaktan kaçınmak için rekabet avantajlarımızdan yararlanmalıyız” dedi.
Eleştirmenler, aynı hedefe, hala fosil yakıt kullanmalarına rağmen kömürle çalışan santrallere göre çok daha az kirletici olan ve daha az risk oluşturan gazla çalışan santrallerle ulaşılabileceğini savunuyor.
Kazakistan, 1986’daki Çernobil felaketi sırasında Sovyetler Birliği’nin bir parçasıydı ve onbinlerce Kazak, birçok kişinin ömür boyu sağlık sorunları yaşamasına neden olan temizlik operasyonuna katıldı.
Eski Sovyet ülkesi aynı zamanda geniş alanları yaşanmaz hale getiren ve yakın bölgelerdeki halklarda hastalıklara neden olan yüzlerce Sovyet nükleer testine de sahne oldu.