Güncel Haberler

Elon Musk, Mars gezisi için tarih verdi

SpaceX CEO’su Elon Musk, 2026’da insansız uzay gemisi yolculuklarıyla başlayarak önümüzdeki birkaç on yıl içinde Mars’ta bir insan şehri inşa etme yönündeki iddialı planını açıkladı.

Musk’a göre her şey yolunda giderse mürettebatlı yolculuklar on yılın sonunda başlayacak.

SpaceX CEO’su Elon Musk, Mars’a insan göndermenin yol haritasını açıkladı. Kaynak: Elon Musk

Mars’a göçün yol haritası

SpaceX, Starship aracını 2 yıl içinde Mars yüzeyine iniş hedefiyle uzaya gönderecek. Programa göre bir sonraki Dünya-Mars yolculuğu 2026 yılı sonunda gerçekleşecek.

Dünya’dan Mars’a seyahat için transfer penceresini çevreleyen faktörleri gösteren bir grafik. Kaynak: JSASS Havacılık, Japonya

Starship’in iniş yeteneklerini test etmek ve insanlar gemiye bindiğinde mürettebatın güvenliğini sağlamak için ilk uçuşlar mürettebatsız gerçekleştirilecek. İlk mürettebatlı yolculuklar, ilk testlerin gidişatına bağlı olarak iki ila dört yıl içinde başlayacak.

Görevler için görünüşte acil olan zaman çizelgeleri, Musk’un düşük doğum oranlarının türümüze yönelik en büyük tehditler arasında olduğu konusundaki ısrarından etkilenebilir.

Musk’un makalesine göre:

“Çoklu gezegen olmak, bilincin olası ömrünü büyük ölçüde artıracaktır çünkü artık tüm yumurtalarımızı kelimenin tam anlamıyla ve metabolik olarak tek bir gezegende tutamayacağız.”

Uydular ve blockchain

Musk’ın makalesinde ayrıca Mars’a seyahat etme amacının önümüzdeki 20 yıl içinde insanların yaşayabileceği bir şehir inşa etmek olduğu belirtildi. Musk’a göre bunun önündeki engeller büyük ölçüde ekonomi ve teknolojiden kaynaklanıyor:

“Şu anda bir ton yükü Mars yüzeyine taşımak yaklaşık bir milyar dolara mal oluyor. Orada kendi kendine yetebilen bir şehir inşa etmek için bu maliyetin ton başına 100 bin dolara düşürülmesi gerekiyor, bu da teknolojinin 10.000 kat daha iyi hale getirilmesi gerektiği anlamına geliyor. Bu son derece zor ama imkansızdır.” HAYIR.”

Bu kadar kısa sürede bu kadar büyük bir verimlilik artışı elde etmek, uzay lojistiği ve iletişimin yönetilme şeklinin radikal bir şekilde yeniden yapılandırılmasını gerektirebilir.

NASA araştırmasına göre, uydular arasındaki iletişimi düzenlemek, yürütmek ve doğrulamak için blockchain teknolojisini kullanmak, uzay lojistiği operasyonlarını ilerletmek için en verimli ve ileriyi düşünen yöntem olabilir.

Musk’un sahibi olduğu SpaceX, uydular ve/veya uzay gemilerinden oluşan bir takımyıldızda blockchain teknolojisini uygulama potansiyeli açısından dünyadaki en iyi konumdaki kuruluşlar arasında yer alıyor.

The Independent’ın 6 Eylül tarihli raporuna göre SpaceX’in alçak Dünya yörüngesinde 6.370 aktif Starlink uydusu bulunuyor. Bu, rapora göre şirketin tüm aktif uyduların %62’sinden fazlasını kontrol ettiği anlamına geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu