ABD ve Kanada savaş gemileri Tayvan Boğazı’ndan geçti
ABD’nin Pasifik’teki 7’nci Filosundan yapılan açıklamada, “Arleigh Burke” sınıfı güdümlü füzeler taşıyan USS Higgins destroyeri ve Kanada Kraliyet Donanması’na ait Vancouver sınıfı “Halifax” HCMS fırkateyni, 24 Aralık’ta Tayvan Boğazı’ndan rutin geçiş yaptı. 20 Ekim onaylandı.
Açıklamada, açık denizde seyrüsefer ve uçuş serbestisinin geçerli olduğu sularda geçişin uluslararası hukuka uygun olduğunun altı çizilirken, gemilerin bu koridoru kullanan ülkelerin hiçbirinin karasularında bulunmadığı kaydedildi. Boğaz’a bakmaktadır.
Açıklamada, “Higgins ve Vancouver’ın Tayvan Boğazı’ndan geçişi, ABD’nin tüm ülkelerin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte seyrüsefer özgürlüğüne olan ilkeli bağlılığını gösterdi” denildi. değerlendirme gerçekleştirildi.
Açıklamada, uluslararası toplumun Tayvan Boğazı’ndaki seyir hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılmaması gerektiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: “ABD, seyrüsefer ve uçuş özgürlüğü ile denizin diğer meşru kullanımlarıyla çatışan her türlü egemenlik ve yargı yetkisi iddiasını reddeder. ve hava”. boşluk.” ifadesi kullanılmıştır.
Çin’den tepki
Tayvan Boğazı’nın bulunduğu bölgeden sorumlu Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) Doğu Cephesi Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD ve Kanada gemilerinin Tayvan Boğazı’ndan geçişlerinin izlendiği ve takip edildiği kaydedildi. Çin savaş uçakları ve gemileri kurallara ve düzenlemelere uygun olarak.
ABD ve Kanada’nın “Tayvan Boğazı’nda kaosa neden olmak” ve “Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı bozmak”la suçlandığı açıklamada, “Kutanlığa bağlı birlikler her zaman tetikte olup, egemenliği ve ulusal güvenliği, barış ve güvenliği kararlılıkla koruyacaktır” denildi. bölgesel istikrar.” Açıklamaya yer verildi.
Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, gemilerin geçişi doğrulanırken, Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasındaki durumun “normal” olduğu bildirildi.
Gemilerin geçişi Çin askeri tatbikatının ardından gerçekleşti
İlginç bir şekilde, ABD ve Kanada gemilerinin Tayvan Boğazı’ndan geçişi, Çin’in geçen hafta başında Tayvan’ı kuşattığı askeri tatbikatın ardından gerçekleşti.
Çin ordusu, 14 Ekim’de Tayvan çevresinde küresel bir askeri tatbikat başlattığını duyurdu. “Ortak Kılıç-2024B” olarak adlandırılan tatbikata kara, hava, deniz ve füze kuvvetlerinden birliklerin katıldığı bildirildi.
Tayvan’ı kuzeyden, güneyden ve doğudan kuşatarak, kritik limanları kapatarak adayı adeta durma noktasına getiren tatbikat, aynı günün akşamı sona erdi.
Tayvan adasını kendi topraklarının bir parçası, Tayvan Boğazı’nı ise karasuları olarak gören Çin, ABD ve diğer bölge ülkelerinin askeri varlığına karşı çıkıyor. ABD Deniz Kuvvetleri’nin bölgedeki navigasyon ve keşif faaliyetleri iki ülke arasında gerginliğe neden oluyor.